asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Galerija fotografija

Ocu Bojanu Aleksandroviću je uručen orden i titula počasnog gradjanina Županije Kluž.


Predsednik Klužanskog županijskog saveta, Horea Uioreanu, uručio je ocu Bojanu Aleksandroviću protojereju Priobalne Dakije i administrativnom Vikaru timočkom orden i titulu počasnog gradjanina Županije Kluž.


Ceremonija odlikovanja odvijala se u manastiru Nikula  nakon završetka svete liturgije održane u hramu ovog mesta pred više od pedeset hiljada vernika povodom velikog hrišćanskog praznika Uspenije Presvete Bogorodice.


« Bio sam u Timočkoj Krajini i video koje sve nevolje imaju Vlasi tamo, ali sam video i plod nastojanja njegove svetosti oca Bojana Aleksandrovića da propoveda na rumunskom jeziku.

Naša braća tamo nemaju prava da uče njihov maternji jezik u školama ili da ga čuju u verskim objektima, njima elementarna gradjanska prava nisu priznata, iako je Srbija jedna evropska zemlja.  Crkva oca Bojana Aleksandrovića je oaza romanizma i odsjaj nade za sve Vlahe istočne Srbije, zato smo odlučili da ga odlikujemo ovom titulom. Danas imam čast da mu dodelim ova obeležja i da ga zamolim da nastavi svoje delo jer nije sam » izjavio je Horea Uioreanu na uručenju obeležja.


U znak zahvalnosti na ovom gestu vlastima iz Kluža, otac Bojan Aleksandrović počasni gradnjanin županije Kluž izjavio je « Mi smo rumuni, neki nas nazivaju Vlasima, ali smo mi svi Rumuni, i želim da se zahvalim na pomoći i svečanim dodeljenjima. »


Tom prilikom Visokopreosvećeni mitropolit Klužanski Andrei Andreikuc dodelio je ocu Bojanu Aleskandroviću medalju i orden Transilvaniski Krst, najviše odlikovanje ove mitropolije.


Izvor

http://citynews.ro