asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

29.11.2015

 Još dve vlaške(rumunske) crkve u istočnoj SrbijiOsveštenje nove vlaške crkve u Brezoniku kod Bora 29.11.2015 god.


Dana 29.novembra 2015. U organizaciji protopopijata “Dacie Ripensis” Rumunske Pravoslavne Crkve, osveštena je crkva sa hramom “Sveti prorok Ilija i Sveti mučenici Brankoveni” u Brezoniku, Borskom kvartu u Timočkoj Krajini. Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva oca Danila, Episkopa Dacie Felix, otac Bojan Aleksandrović, protojerej priobalne Dakije i  Vikar timočki, okružen sinodom sveštenika koji su činili otac Doru Ovidiu Ursu, Paroh Bora i Gornjana, otac Antonie Isac, Paroh Metovnice, otac Stefan Sarampoi, Paroh Šipikova, otac Petru Hogea, Paroh negotinski i otac Ioan Mihai Mariuta, sveštenik II Bora, ozvaničio je službu stavljanja kamena temeljca ovoj crkvi i njeno blagoslovenje svetom vodicom. Otac Bojan je u propovedi precizirao da se danonoćno radilo na podizanju ovog kultnog mesta,  a u zimskom periodu se radilo čak i na temperaturi od -17 stepeni. Na kraju, otac Bojan dao je naprsni krst ocu Ovidiu u znak ohrabrenja za sve napore koje je uložio u gradnji ove crkve. Takođe, ocu Ioan Mihaiu darovao je dve ikone.

Naposletku je održan kulturno- umetnički program u čast Nacionalnog dana Rumuna na kome je hor Priobalne Dakije, Sveti mučenik Ioan Valahul otpevao Balade Brancovenilor, a gospođa Lela Marjanović, pevačica narodne timočke muzike interpretirala je rumunsku tradicionalnu pesmu.


Još jedna nova vlaška crkva osveštena je u selu Dubočka, opština Petrovac na Mlavi, u subotu 14 novembra 2015 god. Sa početkom u 10 časova odsluženo je prvo bogosluženje u ovoj novopodignutoj crkvi. Obe crkve su građene na inicijativu i uz pomoć lokalnog vlaškog(rumunskog) stanovništva kao i protopopijata Dacie Ripensis uz podršku Rumunske Pravoslavne Crkve.


Vlaška crkva u Dubočkoj - prvo bogosluženje 14 11.2015 god.