asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Peti Festival frule u Metovnici


U subotu  15. oktobra  2016. selo Metovnica u opštini Bor ugostilo je interpretatore tradicionalne  vlaške muzike na duvačkim instrumentima na „Petom festivalu frule“. Festival je organizovan od strane Društva za kulturu Vlaha-Rumuna Srbije „Ariadnae Filum“ iz Bora u saradnji sa  Mesnom zajednicom i KUD-om „Polet“ iz navedenog sela. Festival je otvoren dvojezičnom konferansom na srpskom i rumunskom (vlaškom) jeziku:„ Dame i Gospodo ,dragi prijatelji dobro došli na petom Festivalu  frule u Metovnici.

Kultura i običaji, koje su vekovima unazad negovali naši preci, predstavlja pravo bogatstvo kojim se trebamo i moramo ponositi. Kao što smo ih mi nasledili, dužnost nam je da ih sačuvamo od zaborava  i prenesemo ih našim potomcima.


Kao što je najlepša bašta ona u kojoj ima najrazličitijeg cveća, tako se i lepota jedne zemlje meri šarolikošću kultura i običaja. Običaji, kultura i tradicija Vlaha timočke krajine spadaju u najlepše u čitavoj Srbiji.


Umesto školskih lekcija posvećenih istoriji, tradiciji i našem poreklu, jezik i kulturu uspeli smo  da sačuvamo u kući kroz pesmu,svirku i igru. Tako i sviranje na fruli, slobodno možemo reći „nacionalnom“ instrumentu Vlaha Srbije prenosilo se s kolena na koleno do današnjih dana.


Zato, dragi prijatelji, neka svako od nas uradi ono što može kako bismo nastavili putem naših predaka koji se, boreći se i gradeći Srbiju, nisu odrekli svog kulturnog i nacionalnog identiteta.Prvo što može i mora da uradi  svako od nas jeste da svoju decu nauči naš maternji jezik,da svoje dete nauči da peva i pripoveda na našem  jeziku jer je to osnov za prenošenje ostalih kulturnih vrednosti. Dužnost svakog frulaša, je da barem jednom detetu prenese  svoje znanje i nauči ga kako da uz pomoć ovako naizgled jednostavnog instrumenta proizvede najlepše melodije. „Na samom početku goste su takodje na oba jezika pozdravili:  u ime Mesne zajednice Metovnica – Predsednik Saveta MZ Dejan Marković, a u ime Društva za kulturu Vlaha-Rumuna Srbije „Ariadnae Filum“ Predsednik udruženja Zaviša Žurž  koji je u svom pozdravnom govoru istakao važnost ovog i sličnih festivala za očuvanje tradicionalne kulture vlaške zajednice.


Tom prilikom gospodin Žurž je pozdravio goste festivala: Udruženje umetnika „Mozaik“ iz Zaječara koji su prelepom izložbom slika uveličali skup i goste iz Rumunije KUD „Claca de la Crainici – Sedeljka iz Krajnića“ iz sela Krajnić kod Turn Severina u okrugu Mehedinc, koji su se publici predstavili tradicionalnom rumunskom sedeljkom, baš kao što i ime KUD-a govori.  Svako ko je pažljivo pratio program gostiju iz Rumunije, ne samo da je mogao da vidi gotovo istovetni običaj, već i jezik koji se na nivou lokalnih rumunskih govora (dijalekata i narečja) gotovo u potpunosti podudara sa govorom metovničana i okolnih sela, što je posebno oduševilo prisutne.

Festival je simbolično započeo melodijom na rikalu (na vlaškom Bućin- tradicionalni čobanski instrument vlaha ungurjana) u inerpretaciji Borisa Jankovića iz Osnića i „Odom fruli“ u interpretaciji Zvonimira Pavkovića.Kao i svake godine na početku Festivala  publici se prvi predstavio Stefan Radovanović meštanin Metovnice, ovogodišnji osvajač „Zlatne frule“ na prestižnom festivalu frulaša u Prislonici kod Čačka. Kako je naglašeno prilikom predstavljanja „Slobodno možemo reći ovogodišnjem šampionu Srbije u tradicionalnom sviranju frule“.


Pored Stefana publici se predstavili frulaši: Petar Čulinović din Šarbanovac, Ivan i Marija Radovanović iz Luke, Sava i Vuk Petrović iz Laznice, Maja Kostandinović iz Boljevca, Stojković Milivoje iz Valakonja, Boris Janković iz Osnića, Aleksandar Pandurević iz Bora , Stamenković Gradimir iz Negotina, Lupulović Simeon iz Šarbanovca, Jordan Vasiljević i Nebojša Milošević iz Štipine, Udruženje frulaša " Krajinsko srce" iz Negotina - Bulbić Spasoje ,Šurkić Vojislav, Nikola Nikolić, i Bačić Mihajlo, Udruženje frulaša „Flujer“ iz Osanice: Ivan Tomić, Anita Pajkić, Katarina Pujkilović, Darko Pujkilović i Anđela Petković.


Publici se predstavili još i  KUD „Polet“ sa spletom tradicionalnih vlaških igara i pesmom „Când ma încintă un dor “  u interpretaciji Gorana Kračunovića, kao i duet Gabrijela i Aneta Tomić iz Osanice i Milica Nešić iz Negotina koje su upotpunile prelepe zvuke frule sa nekoliko vlaških pesama. Na samom kraju nastupio je duet frulaša Stefan Radovanović i Petar Čulinović, koji je ujedno i bio svojevrsna atrakcija jer su svoje melodije izveli na „krivoj fruli za dvoje“.

Festival se završio dodelom zahvalnica za učešće na festivalu i doprinosu očuvanja vlaške/rumunske kulture.

Festivalu je predhodio okrugli sto na temu očuvanja kulturnog i nacionalnog identiteta Vlaha Srbije, sa posebnim osvrtom na Festival frule njegovo dalje održavanje i unapredjenje.


Metovnica 17.10.2016