asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Vlasi u emisiji „Građanin“ na drugom programu Javnog servisa Republike Srbije. Vlada Republike Srbije se, potpisivanjem Protokola u Briselu 02.marta ove godine, obavezala da će omogućiti nesmetan rad Rumunske pravoslavne crkve na celoj teritoriji Republike Srbije. O napretku u primeni preuzetih obaveza, pre nekoliko dana su u Hagu razgovarali predstavnici rumunske i srpske strane uz prisustvo K. Voelebeka, visokog komesara za pitanje ljudskih i manjinskih prava. Reportaža državne televizije samo potvrđuje da je pitanje verskih sloboda, na kome se insistira, postalo goruće i da ga nije moguće više ignorisati.


U emisiji se jasno vidi veoma konfuzno opravdanje kako „Rumuska pravoslavna crkva može funkcionisati u jednom delu Srbije, severno,  ali ne i južno od Dunava“. Ovakvo objašnjenje unosi dozu sumnje o ozbiljnosti namere da se objektivno sagleda situacija. Ovo je takođe apsolutno neprihvatljivo u odnosu na Ustav republike Srbije, koji garantuje celovitost države i ne dopušta nijednoj instituciji da to tumači u skladu sa svojim potrebama. Nedopustivo je i u odnosu na potpisane međunarodne sporazume. Takođe, još neobičnije je veoma oštar ton kojim se oglasila Srpska patrijaršija, koja umesto da podrži delovanje Rumunske pravoslavne crkve kao sestrinske, to opstruiše i javno izražava negodovanje, što samo po sebi narušava njen ugled.