asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice


Šta rade “prijatelji Srbi” kojima Rumunija otvara put ka evropskim integracijama: da li je Timočkim Rumunima/Vlasima zabranjeno da učestvuju na parlamentarnim izborima! Šta će Bukurešt uraditi?


“ Ni u vreme Miloševića u Srbiji nije postojala slična represija protiv nas”, izjavio je lider Rumuna Timočke Krajine, nakon što je izborna komisija iz Beograda listi “Toleranca” zabranila učestvovanje na izborima, a koja je deo Stranke rumunskog naroda, reprezentativne stranke Rumuna/Vlaha iz Srbije, prenosi dopisnik Romanian Global News iz Timočke Krajine.


Republička izborna komisija je praktično izbacila iz izbornog procesa sve liste na kojima se pojavljuju Rumuni.


Gest srpskih vlasti nastupa nakon što je Hrvatska blokirala otvaranje dva poglavlja koja su bila u planu da se otvore krajem proleća2016 u okviru pregovora za pristupanje Srbije  EU. Rumunske vlasti su se začudo složile sa otvaranjem ta dva poglavlja mada Srbija nije ispunila ništa od dogovorenog sa Rumunijom u vezi elementarnih ljudskih prava Rumuna u Srbiji. Ovim potezom Rumunija je još jednom pokazala svoju neodgovornost prema sopstvenoj manjini u Srbiji i izdala interese oko 300.000 Rumuna/Vlaha koje Srbija na razne načine pokušava da asimiluje.

Dostojanstvo Hrvatske prema servilnosti rumunskih vlasti samo čini da se ojača ideja o srpskoj snažnoj agenturi koja kontroliše sektore spoljne politike Rumunije, stvar za koju se čini da ne uznemirava puno rumunske institucije.


Ko je naložio da se Srbija podrži uprkos represiji kojom srpskh vlasti nad oko 300.000 timočkih Rumuna/Vlaha? Kao i odbijanju srpskih vlasti da Rumunskoj zajednici iz Srbije vrati imovinu?

Pre ili kasnije će oni koji su odgovorni za izdaju rumunskih nacionalnih interesa morati biti pozvani na odgovornost.


Uzgred, za one zainteresovane! Znate li da su se na aktuelnim izborima u Srbiji pojavile četiri ruske stranke iako je u celoj Srbiji izjašnjeno samo 1300 Rusa. Za svaku od ovih stranaka bilo je potrebno preko 1000 potpisa. Šta mislite, ko im je pomogao da ih skupe?

A na mitingu u Boru koji je organizovao Aleksandar Vučić, pored oko 80 autobusa sa ljudima dovedenih iz cele države, na sceni je pored Vučića bio i jedan od pozvanih koji je tvrdio da je Rusija jedini spas Srbiji.


Da li ruska agentura iz Bukurešta koordinira sa srpskom? Pitanje na koje treba dati odgovor dok ne bude kasno.


Romanian Global News 13 april 2016

Reakcija rumunskih medija na blokadu rumunskih lista za republičke izbore 2016 god.


Vlaška narodna stranka bila je ponovo onemogućena da učestvuje u izbornom procesu, ovaj put na republičkim izborima 2016 godine. Nakon niza opstrukcija od strane državnih institucija kojima se uporno pokušava blokirati rad ove manjinske partije usledio je još jedan. Ovaj put Republička izborna komisija jednostavno je odbila da verifikuje izbornu listu "Tolerancija" na kojoj su se nalazili i kandidati VNS.

VNS je tako bila isključena iz izbornog procesa. Tako je isključena je i poslednja mogućnost da na izborima učestvuje bilo koja stranka - reprezent Rumuna u Srbiji jer su pre toga već bile isključene sve liste koje su imale kandidate iz redova rumunske manjine. Samim tim Rumuni su kao manjina bili isklučeni iz izbornog procesa, i naterani da svoje interese brane u okviru većinskih partija što je veoma komplikovano i uz dosadašnje iskustvo, skoro nemoguće. Ovaj čin državnih institucija uz nerešavanje mnogobrojnih prethodnih prigovora i sličnih problema, predstavlja očigledan vid diskriminacije vlaške/rumunske manjine u Srbiji. Na ovo nažalost nije reagovao nijedan medij u Srbiji, osim Timocpress-a, čime se još jednom pokazuje izuzetno nedemokratična atmosfera i netrpeljivost prema manjinama u Srbiji. Nesikrena politika Srbije kada se radi o istinskim korenitim reformama i približavanju standardima razvijenog sveta i EU pre svega, u ovom slučaju ponovo dolaši do izražaja.

Na ovaj događaj reagovali su međutim neki mediji iz Rumunije, ovd preuzimamo reakciju jednog od njih-Romanain global news-a-RGN

02.05.2016