asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

U Negotinu 25.maja proslavljen Dan Rumuna/Vlaha istočne Srbije.

 Šta je poručio ministar delegat za Rumune van Rumunije?


U sredu, 25.maja je u po starom kalendaru proslavljen dan Svetog mučenika Jovana Vlaha u hramu „Timočke katedrale“ u Negotinu, i NACIONALNI DAN  Rumuna/Vlaha, prenosi izveštač Romanian Global News-a iz istočne Srbije.

Na predlog sveštenika Rumunske Pravoslavne Crkve iz istočne Srbije, Njegovo Preosveštenstvo, Preosvećeni Otac Dr. Daniil, Episkop Dakije Feliks blagoslovio je da duhovni zaštitnik negotinske parohije bude Sveti Mučenik Jovan Vlah koji se po starom kalendaru slavi 25. maja.


Svetu liturgiju služili su svi  sveštenici Priobalne Dakije.

„Čestitam vam Dan istočne Srbije i iz sveg srca želim još puno ovakvih lepih praznika u okviru zajednice. Želim da znate da sam uz sve Rumune(Vlahe) iz istočne Srbije i da u meni uvek možete pronaći nekog ko podržava očuvanje rumunskog identiteta“ prikazano je u poruci ministra delegata za Rumune van Rumunije, Dan Stoeneskua.


Državni savetnik za Rumune van Rumunije u okviru predsedničke administracije, Sandra Pralong, poručila je ocu Bojanu: „Želim da Vam čestitam dan naših dragih Rumuna i da Vam se zahvalim na svemu što radite kako bi ih držali uz svoje bližnje“.


Romanian Global News prenosi čestitke Rumunima/Vlasima iz istočne Srbije i želi im puno sreće, zdravlja, i veru u Boga! Da se i dalje bore za rumunski identitet i da veruju samo u dela a nikad u reči! Bog vam pomogao!


Preuzeto sa Romanian Global News