asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Završen je IX po redu internacionalni folklorni festival “Joc Românesc” u Žitkovici kod Golupca



Dana 19 Jula 2015 god. zavšen je IX po redu internacionalni festival vlaškog(rumunskog) folklora “Joc Românesc”. Festival je održavan u  Žitkovici i Ceremošnji i Golupcu od 17. Do 19. Jula 2015 god. Festival je odžan u organizaciji Evropskog Foruma za Istoriju i Kulturu, filijala Srbija, Udruženje roditelja koji žele da im deca uče rumunski u školama Sandu Timoc, Društva za rumunski jezik iz Vojvodine i Mesne zajednice Žitkovica.


Sponzori festivala su:


Medijski sponzori su:


Poruka ovog festivala je jasna, već devet godina za redom, a to je kulturno jedinstvovlaškog(rumunskog) naroda. Propagandističke floskule i izmišljotine plasirane o nejedinstvu vlaškog etno-kolturnog prostora, su samo način kako bi se izbegla odgovornost za nepravdu koja je ucinjena prema vlaškoj zajednici na celom Balkanu, u svim regionima gde Vlasi(Rumuni) postoje. Osim Rumunije gde čine većinski narod, Vlasi odnosni Rumuni kako Vlasi sami sebe nazivaju na svom jeziku, postoje i u drugim zemljama na Balkanu gde imaju status manjine, kao u Grčkoj, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Ukrajini, Mađarskoj. Osim u ovim zemljama gde su Rumuni(Vlasi )starosedeoci, poslednjih godina napredkom EU integracija i slobode kretanja, formira se takođe i brojna Rumunska emigracija i u drugim evropskim zemljama. Festival je bio prilika da se sve ove zajednice nadju na okupu.  


Internacionalni festival Vlaha Balkana “Joc Romanesc” na kome su učesnici i publika došli i sa udaljenosti od preko 1000 km demantuje tvrnje da nismo jedinstveni,  rekao je arhitekta Ivica Glišić inače direktor festivala.

Pored folklornog dela u okviru festivala održan  je i naučni skup na temu prijateljski odnosi između Srbije i Rumunije kroz udaju rumunskih princeza za srpske prinčeve. Naučni skup je održan u Bioskopskoj sali u Golupcu, gde je po prvi put održana jedna manifestacija na maternjem jeziku lokalnog vlaškog stanovništva, rumunskom jeziku. Predavanje je odrzao dr Nracis Ioan inače direktor nacionalnog muzeja u Branu Transilvanija. 17 jula u Žitkovici je odrzan JAZZ i Rock koncert. Izvođači rok muzike na rumunskom(vlaškom) jeziku bili su “The Pessingers” zatim Anđela Miloradović i mladi virtuoz na gitari Ivan Petrović. Gosti na festivalu su bili i moto klub “Casper” iz Golupca čiji su se članovi odazvali pozivu organizatora kako bi podržali festival. Pored modernog zvuka, program su obogatili i folklorni ansambl “Veselia” iz Vidina čiji je koreograf Anabela Borisova, kao i folklorni ansambl iz Bariča i Prahova.


U subotu 18. Jula  u jutarnjm satima održana je promocija knjiga i DVD poznatih pesnika iz Iraka Sabah - Al Zubeidi i Elene Santamarije iz Barselone u Španiji. Takođe subota je bila rezervisana za folklor i narodno stvaralaštvo, pored prelepih igara folklornih ansambala sa prostora Balkana, moramo pomenuti i expozicije žena iz Vladimirovca, Kobilja, Padurena i Žitkovice. Majstorstvo u pripremi tradicionalne hrane su nam prestavili  Silvija Jović sa njenom grupom “Gergine” iz Kobilja, Natalija Janković, Mile Simić, Tomislav Đorđević iz Žitkovice, Žike Jovanovića iz Kaone, Radeta Milovanovića iz Donje Kruševice i Živorada Jovanovića iz Porodina. Ceo program je praćen od strane orkestra Olivera Paunovića. Izložba fotografija i umetničkih slika u organizaciji “Romenian - Uluk Art” je podigla kulturni sadržaj na viši nivo. Mnogobrojna publika, atmosvera i vlaško kolo je ujedinio Baklan te večeri. Žitkovica je u tim momentima  bila glavna prestonica vlaške kulture. Dana 19 Jula je bila završnica manifestacije i folklorni ansambl iz Padureana iz Transilvanije održao je završni koncert u Ceremošnji pred mnogobrojnom publikom.


Na kraju, ovaj festival je pokazao da su vlasi svesni i jedinstvenii u misiji očuvanja kulturnog nasleđa vlaške zajednice ma gde ona bila. I ove godine kao i do sada održan je parastos palim borcima u ratovima za oslobođenje Srbije služba je održana na vlaškom(rumunskom) jeziku. Parastos je održao sveštenik vlaške(rumunske) pravoslavne crkve Catalin Laudat.


Na snimcima koji slede možete pogledati tok festivala i nekoliko intervijua.



Retrospektiva festivala

Snimak festivala I deo

Snimak festivala II deo

Snimak festivala III deo

Snimak festivala IV deo

Intervju sa direktorom festivala Ivicom Glišićem

Intervju sa Joanom Andreom Angel

Intervju sa Sabahom Al Zubeidi-em, pevačem vlaških pesama iz Iraka

Intervju sa Vasilijem Snagotijem

Intervju sa Valerijom Arnautom

Galerija slika sa festivala “Joc Românesc” u Žitkovici od 17. Do 19 jula 2015 god.

Preuzmite fotografije u maksimalnoj veličini

Posetite naš Facebook kanal posvećen festivalu

Internacionalni festival Vlaha Balkana " Joc Românesc"