asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Internacionalni festival Vlaha Balkana Žitkovica 2016

Deseta po redu manifestacija pod nazivom “Internacionalni festival Vlaha Balkana-Joc Românesc” u Žitkovici, Opština Golubac, održala se od 15-17 jula 2016.godine. Manifestacija je okupila veliki broj Rumuna iz Severoistočne Srbije, Vojvodine, Rumunije, Bugarske, Austrije, Švajcarske, Italije, SAD...

K.U.D Kudreš


Praznik rumunizma u severoistočnoj Srbiji  tradicionalno je organizovan od strane Evropskog foruma za istoriju i kulturu, filijala Srbija, Društva za rumunski jezik iz Vojvodine i Udruženja roditelja koji žele da im deca uče rumunski jezik u školi, kao i mesne zajednice Žitkovica na čelu sa predsednikom Nebojšom Mirosavljevićem. Takođe je u cilju organizacije ostvrena saradnja sa Opštinom Golubac, Rumunskim nacionalnim savetom, Narodnom bibliotekom Golubac i Departamentom za prekogranične Rumune. Sponzori festivala bili su:

Žito Banat Vršac, kao i mnogi drugi istaknuti pojedinci iz vlaške zajednice. Festival je bio takmičarskog, revijalnog i edukativnog karaktera.

Scena sa fesivala Jazz-a i Rocka


U petak 15 jula u Domu kulture u Žitkovici održan je peti po redu festival jazza i rocka, kao i moto skup. Koncert je održala grupa “The Passenger”. Frontmen grupe Nikola Mučić se zahvalio pozivu i izrazio nadu da će i sledeće godine da dođe i promoviše vlašku muziku u drugom kontekstu.

Scena sa  etno-fesivala


U subotu 16  jula manifestacija je počela izložbom slika i fotografija prof.dr Virgile Jigherie sa Univerziteta “West Vasilie Goldis”( Arad, Rumunija) u  sali Narodne biblioteke u Golupcu.

Predstavljanje časopisa o filologiji rumunskog jezika u Srbiji


Predstavljen je prvi časopis koji se bavi filologijom rumunskog jezika u Srbiji od strane prof.dr Vasile Man, prof dr.Eugen Gadia i prof.dr. Virginia Popović.

Na samom festivalu u Žitkovici vladala je vesela atmosfera uz igru vlaških(rumunskih) kola i rumunskih pesama u izvodjenju popularnih pevača Rodica Chircu, Staniše Paunovića, Gorana Petkovića i Valerie Arnautu.

Festival je otvoren u 19  časova od strane predstavnika Opštine Golubac Dragija Milutinovića, koji je pozdravio prisutne i rekao da Internacionalni festival Vlaha Balkana JOC ROMÂNESC ima tradiciju koja će i u budućnosti trajati.

Lučijan Marina Ivica Glišić i Jasmina Glišić


U ime Udruženja roditelja koji zele da im deca uze rumunski jezik “Sandu Timoc” govorila je drd.Jasmina Glišić. Ona je istakla da je cilj ovog festivala da naučimo da se međusobno poštujemo, da jačamo međusobnu toleranciju, negujemo bogatstvo različitiosti a da je pokazatelj ostvarivosti ovog cilja to sto se festival održava čitavu deceniju. Lučian Marina, predsednik Drustva za rumunski jezik je rekao da i ove kao i predhodnih godina festival okuplja rumune iz Srbije i diaspore.

Ambasador Rumunije Danijel Banu i Ivica Glišić


Direktor festivala, arhitekta Ivica Glišić rekao je da postoje dva tipa festivala - oni koji se pravi novcem i festivali koji se prave srcem. Festival u Žitkovici je festival koji se godinama gradio ljubavlju prema vlaškoj zajednici u nadi da će opstati u sivilu globalizma. Pored predstavnika lokalne vlasti festivalu je prisustvovao i ambasador Rumunije Daniel Banu, koji je pozdravio manifestaciju i poželeo da još dugo potraje, jer je Žitkovica ovih dana centar rumunske kulture.


Galerija fotografija sa festivala

TV Vojvodina Reportaža sa festivala

TV VIMINACIUM Reportaža sa festivala