asd
asd Vlaški Mozaik

Timoc Press - vlaška elektronska novinska agencija-posetite nas na www.timocpress.org uvek aktuelne informacije iz vlaške zajednice

Proslava Uskršnjih praznika u hramovima Rumunske Pravoslavne Crkve (RPC) u severoistočnoj Srbiji, na području eparhije Priobalne Dakije-”Dacia Ripensis”.



Pononoćna služba kod Malajnice - vlaška(rumunska)crkva “Svetih arhanđela”


I ove godine su vernici i sveštenstvo RPC u severoistočnoj Srbiji proslavili Uskršnje praznike. Uz versku službu na maternjem jeziku ovdašnjih Vlaha (kako glasi službeni naziv za pripadnike naše zajednice na srpskom jeziku), odnosno Rumuna (kako pripadnici zajednice sebe nazivaju na svom maternjem jeziku).  


Pononoćna služba kod Malajnice - vlaška(rumunska)crkva “Svetih arhanđela”


Svete liturgije na kojima su prisustvovali mnogi vernici bile su služene u parohijama Horeum Margi i Isakova kod Ćuprije, Busur kod Petrovca na Mlavi, Bobovu kod Svilajnca, u Metovnici i Gornjani kod Bora, u Malajnici, Aleksandrovcu i Negotinu.


Uskršnji praznici su proslavljeni i prigodnim kulturno-umetničkim programom čija je centralna proslava - Festival vlaške/rumunske kulture, kao i svake godine do sada, održana u Malajnici  ispred crkve Svetih arhangela Mihajla i Gavrila.

Kulturnoumetnički programom je obuhvatio:

-  vlaške narodne igre,  interpretirane od strane KUD-a iz sela Osnić kod Boljevca

- vlaške narodne pesme, interpretirane od strane vokalne grupe „Gerginuca“ iz Negotina

  vokalne solistkinje:

- Jelenu Marijanović iz Bora,

-  Milicu Nešić iz Negotina,

Recitale Gheorge-a Rošua, čuvenog narodnog umetnika iz Rumunije, kao i  predstavike kuluture i folklora Oltekskog okruga  te  grupe „Ćiuleandra“ iz Okruga Prahovo u Rumuniji.


Prigodnom programu su prisustvovali brojni vernici Vlaške/Rumunske Pravoslavne Crkve sa prostora Timočke i Negotinske krajine, Homolja, Zvižda, Braničeva i Pomoravlja.


Festival je bio organizovan od strane Vlaškog(Rumunskog) pravoslavnog protoprezviterata priobalne Dakije iz Negotinai udruženja za kulturu Vlaha/Rumuna iz Bora  «  Ariadnae Filum  » potpomognut od strane Rumunskog Kultunog Instituta.

29.04.2014